Wilt u ook besparen maar heeft u nog vragen? Ga naar contact

Energiekosten verlagen? Stap over wanneer je kan!

Maakt het uit bij welke energieleverancier u zit? Jazeker, want door regelmatig en slim over te stappen kunt u veel geld besparen! Volgens cijfers van de Energiekamer van de mededingingsautoriteit NMa kan het voordeel zelfs oplopen tot €464.

Niet alleen de overstap naar een andere energieleverancier, maar ook het wisselen van contract bij uw oude leverancier kan u financieel voordeel opleveren. Wat moet u weten over het verlagen van uw energiekosten?

Prijsverschil tussen energieleveranciers

Energieleveranciers zijn vrij om zelf de tarieven van hun gas en elektriciteit te bepalen. Daardoor bestaan er aanzienlijke prijsverschillen op de huidige energiemarkt. Wat is in uw situatie het voordeligst? Daar komt u eenvoudig achter door een prijsvergelijking te maken tussen de verschillende energieleveranciers. Door slim te kiezen kunt u flink besparen op uw energiekosten.

Let op addertjes onder het gras

Wees bij uw prijsvergelijking wel alert op addertjes onder het gras. Sommige aanbieders lokken hun klanten met mooie tarieven, maar dan moet u wel een contract tekenen waar u drie jaar lang aan vastzit. Dat kan aantrekkelijk lijken, maar het betekent wel dat u in de toekomst niet kunt overstappen. Daardoor loopt u mogelijk andere interessante aanbiedingen mis. Kies daarom voor een contract van één of twee jaar.

 • Bijna elke energieleverancier betaald een overstapboete dus overstappen is altijd mogelijk.
 • Elke jaar overstappen is niet altijd goedkoper vele klanten blijven zitten en gaan over op variabele prijs!
 • Overstapboete wordt door de meeste energie leveranciers vergoed. Deze is:
  • Langer dan twee en half jaar 125 euro
  • Twee tot twee en half jaar 100 euro
  • Twee tot anderhalf jaar 75 euro
  • Anderhalf en korter 50 euro per product

Vaste of een variabele prijs?

Sommige energieleveranciers bieden de keus tussen een vaste en een variabele prijs. Een vaste prijs kan aantrekkelijk zijn, omdat u dan niet meer betaalt als de energietarieven stijgen. Het kan echter ook gebeuren dat de energieprijs daalt. In dat geval profiteert u niet van de goedkopere energie.

Als de prijzen dalen kun je altijd overstappen je zit niet vast aan vast aangezien de meeste energie leveranciers de overstapboete vergoeden dus langer vast leggen is wel zo veilig aangezien je de vaste lage prijzen hebt en als nog de vrijheid om over te stappen twee jaar is meestal goedkoper iets dan drie jaar en langer maar scheelt niet super veel.

Verlagen van uw energiekosten?

Wilt u meer weten over het verlagen van uw energiekosten, dan kunt u via onze bespaartool de tarieven van verschillende energiebedrijven met elkaar vergelijken. Stelt u prijs op een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag alles over uw mogelijkheden om energie te besparen.

Terug naar het overzicht

BESPAREN - HET GOEDE DOEL STEUNEN - ONTZORGEN